Ahkerat työkaverini kuningattaren johdolla aloittavat työnsä ensimmäisten kevään merkkien kanssa samaan aikaan – silloin kun aurinko alkaa helliä meidänkin ihoamme ja paju villiintyy kukkimaan. Mehiläispesien suulla risteävä liikenne on vilkasta ja vilkastuu kesän edetessä väen lisääntyessä. Pesien vahvistaminen ja samalla hunajan tuotanto on alkanut.
Juhannuksen aikaan käyn N-A-U-T-T-I-M-A-S-S-A lusikallisen uuden sadon hunajaa – maiskutellen ja makustellen. Pikkuhiljaa satoa voi alkaa lingota ja purkittaa. Elokuun ensimmäisillä viikoilla kerätään loput sadosta ja aletaan valmistella pesiä tulevaa talvea varten.
Siinä välissä teen viikottaisia hoitotoimenpiteitä tarkkaillen tilantarvetta ja muita pesien puuhia. Jokainen kesä ja pesä on erilainen ja ennalta-arvaamaton. Opimme ja opetamme toisiamme mehiläisten kanssa siis jatkuvasti.
Hunaja on puhdasta ja aitoa – 100 prosenttista luonnontuotetta. Hunaja koostuu pääosin kukkien medestä lähtöisin olevista sokereista, hitaasti pilkkoutuvasta fruktoosista ja nopeasti imeytyvästä glukoosista sekä muista sokereista ja vedestä. Kaikki tämä muodostuu luonnollisesti, mitään keinotekoisesti lisäämättä. Eri sokereiden määrät vaihtelevat sen mukaan mistä kasveista mesi on kerätty vuosien olematta veljeksiä.
Hunaja maistuu makeammalta kuin valkoinen sokeri, jonka vuoksi makeuttamiseen riittää n. 70 % käytettävästä sokerin määrästä. Sokereiden lisäksi hunajassa on n. 3 % muita aineosia kuten aminohappoja, entsyymejä, mineraaleja, vitamiineja, hivenaineita… Yhteensä yli 200 ainetta! Se on hurja määrä hyvää elimistöllemme.
Hunaja sopii moneen; makeuttajaksi juomiin, puuroon, leivontaan, liharuokiin mureuttajaksi, juureksiin, ihonhoitoon… Joku ottaa lusikallisen herkkunälkään.
Hyvän urheilujuoman saat sekoittamalla litraan vettä 2-3 rkl hunajaa, 0,3 dl sitruunamehua ja 1/4 tl suolaa. Lämmitä osa vedestä haaleaksi, jotta hunaja liukenee hyvin, lisää loput vedestä ja sekoita hyvin. Nauti hyvää urheilun lomassa.
Säilytä hunaja huoneenlämmössä. Isomman erän voi myös pakastaa ja ottaa purnukallisen juoksevaa hunajaa käyttöön kun on sen aika. Hunaja säilyy hyvin pari vuotta ja pidempäänkin varsin hyvin.
Tätä hunajaa en ole käsitellyt muutoin kuin laskemalla kahden siivilän lävitse linkouksen jälkeen. Ei muuta. Pinnalle voi siis nousta siitepölyä, joka on ihan normaalia hunajassa.
Hunajan luonnollisiin ominaisuuksiin kuuluu kiteytyminen eli se kovettuu ja ”rakeistuu”. Kiteytymiseen vaikuttavat monet asiat mm. alkuperäiskasvit, joista mesi on kerätty, kosteus jne. Kiteytyneen hunajan pinnalle voi joskus muodostua jääkukkamaista kuviota tai yhtenäinen valkea kerros, jota kutsutaan härmäksi. Tätä ei kannata säikähtää, hunaja ei ole pilaantunut eikä ole syömäkelvotonta. Luonnontuote käyttäytyy vain tavallaan. Jääkukat ja härmä ovat merkki hunajan alhaisesta vesipitoisuudesta, puhutaan hunajan kuivuudesta, joka puolestaan merkitsee hyvää laatua. Sen saa helposti taas juoksevaksi kädenlämpöisessä vesihauteessa lämmittämällä. Kuumemmassa hunajan terveyshyödyt tuhoutuvat.
Hunajaa ei suositella alle 1-vuotiaille. Odottavat ja imettävät äidit voivat käyttää hunajaa normaalisti.
Finelin sivuilta saat lisätietoa hunajan ravintosisällöstä.
Yhdessä purnukallisessa on hunajaa 500 g.
Kilohinta 16,oo €.
Pakattu kierrätettävään lasipurkkiin, jossa metallikansi.
Suomalainen tuote.